Het verschil tussen chroom en RVS is geen kwestie waarover veel mensen zich regelmatig het hoofd zullen breken. Maar RVS groeit snel in populariteit en wordt ondertussen als tijdloos trendy beschouwd door stylisten en in woonmagazines. In toenemende mate worden dan ook producten gemaakt van dit prachtige, duurzame en veelzijdige materiaal. Voor tal van toepassingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt (ook) in RVS gemaakt. In tal van settings, binnen en buiten.
Wie bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken aanschaft, komt voor heel wat keuzes te staan. Tegel, sanitair, raambekleding. Verwarming, verlichting. Apparatuur. Accessoires. Noem maar op. Er moeten de nodige knopen worden doorgehakt, voordat de installateur aan de slag kan. En dat de keuze ook nog eens werkelijk reuze is, is geweldig. Maar het maakt het er allemaal niet makkelijker op. Wij helpen daarom graag een handje door in te gaan op het verschil tussen chroom en RVS.
Chroom of RVS?
Natuurlijk spelen smaak, portemonnee en praktische overwegingen een belangrijke rol als het gaat om het kiezen van een kraan, keukenblad, spoelbak, wastafel, keukenblok, gootsteen, werkblad, doucheprofiel of bijvoorbeeld handdoekradiator. En natuurlijk hebben wij van HTI-RVS ook zo onze voorkeuren in de kwestie rond chroom of RVS. Echt objectief zijn we dus niet. Maar de juiste afwegingen en keuze maakt u het beste zelf, met hulp van de antwoorden op de volgende vraag: wat is het verschil tussen chroom en RVS?
Verschil chroom en RVS
Om te beginnen wordt chroom vaak beschouwd als standaard – wat doorsnee, zeg maar – tegenover het luxe(re) RVS. En dat terwijl RVS toch relatief betaalbaar is en duurzaam. RVS gaat dus heel lang mee en blijft mooi. Dit materiaal leent zich ervoor om prachtige designproducten mee te maken, van hoge kwaliteit. Ook is het hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud. Maar om het verschil tussen chroom en RVS duidelijk te maken, nu eerst de vraag: Wat is RVS?
Wat is RVS?
De afkorting RVS staat voor roestvast staal. In de wandeling bekend als roestvrij staal. Maar die benaming suggereert iets wat niet helemaal klopt. Het materiaal kan roesten, ook al gebeurt dat niet snel. RVS is een legering, een mengsel van ijzer en koolstof. Aangevuld met meer dan 5% extra elementen zoals chroom(!), nikkel, koolstof, fosfor, mangaan en silicium. Afhankelijk van de keuze en samenstelling van toegevoegde stoffen, wordt RVS sterker, slijtvaster en/of… corrosiebestendiger.
Komt er namelijk water of zuurstof bij dit mengsel, dan brengt dat een chemische reactie teweeg. Het chroom in de legering zorgt vervolgens voor een hard, ondoordringbaar en onzichtbaar beschermlaagje aan de buitenkant dat het staal isoleert van zuurstof. Daarmee wordt verhinderd dat het gaat oxideren en er dus roest ontstaat. Een van de redenen dat RVS wordt gezien als een absolute uitblinker onder de staalsoorten. Topkwaliteit, zeg maar gerust.
RVS 3.04 en RVS 3.16
Door de verschillende samenstellingen ontstaan legeringen met steeds andere eigenschappen. Maar altijd speelt corrosiebestendigheid een grote rol. De meest bekende legeringen zijn RVS 3.04 en RVS 3.16. Met RVS 3.04 kun je in principe alles maken. Het is geschikt voor gebruik binnen en buiten. Bij zwaardere omstandigheden, zoals bij zee of een zwembad, of bij blootstelling aan chloriden en zuren zoals in de badkamer, adviseren we vaak het nog sterkere RVS 3.16.
Wat is chroom?
Terug naar de vraag: wat is het verschil tussen chroom en RVS? Daarvoor is het van belang om onderscheid te maken tussen chroom en verchroomd. Chroom (chromium) is een chemisch element. Het wordt met name toegepast als metaal in legeringen. Meer dan driekwart van het commercieel geproduceerde chroom wordt daarvoor gebruikt. De taak van chroom in zo’n legering is om producten glans te geven. En om ze te beschermen tegen (verdere) oxidatie. Ze roestvast te maken.
Waarom is RVS dan toch kwalitatief beter? Producten zoals ‘chromen’ kranen zijn niet van chroom gemaakt, maar zijn verchroomd. Ze bestaan feitelijk uit een metalen kern met een laagje chroom. Die coating maakt het product kwetsbaar. Raakt die namelijk beschadigd, dan kan het metaal eronder wel degelijk gaan roesten. Dat is dus anders dan bij RVS, waarbij het chroom in de legering van binnenuit zorgt voor een beschermende laag. En die zo nodig ook herstelt.
RVS en RVS-coating
Om het helemaal ingewikkeld te maken zijn er ook nog producten op de markt die eruitzien als gemaakt van roestvast staal. Maar daarbij vormt RVS (of soms iets wat eruit ziet als RVS) ook slechts een laagje vernis rond een kern van ander materiaal. Dat kan er natuurlijk prachtig uitzien. Niks mis mee, als dat is wat je wilt. Wel jammer dat je dan de andere kwaliteiten van massief RVS misloopt.
Enkele verschillen tussen chroom en RVS op een rijtje
- RVS blijft in het gebruik mooier dan chroom. Het krast niet zo snel en als ze er onverhoopt toch zitten, vallen ze minder op.
- RVS is onderhoudsarm. Het blijft met minder moeite mooier dan chroom, en langer mooi.
- Daar komt bij dat je vette vingerafdrukken en vuil minder goed ziet op RVS dan op chroom.
- En dat komt dan weer omdat chroom een hoogglans afwerking heeft. RVS heeft een zijdeglans of geborstelde look met een matte uitstraling. Overigens kunt u RVS desgewenst ook in een hoogglans gepolijste versie krijgen voor een chique look.
- Mede doordat het staal roestvast is heeft RVS een lange(re) levensduur. Met het juiste (beetje) onderhoud kan het een mensenleven lang meegaan. Het materiaal is dus duurzaam en daardoor milieuvriendelijker dan chroom.
- Een andere manier waarop RVS bijdraagt aan een leefbare planeet, is het feit dat het gerecycled kan worden. Producten van RVS kunnen worden omgesmolten om er weer nieuwe van te maken.
- Vraag je je af hoe het zit met het verschil tussen chroom en RVS als het gaat om prijs? Dat valt grotendeels of zelfs helemaal weg door de lange(re) levensduur van RVS.