Vraag een willekeurige voorbijganger: wat is RVS? Grote kans dat hij of zij antwoordt: roestvrij staal. Begrijpelijk, want zo wordt het in de volksmond genoemd. Op zich is daar niks mis mee. Behalve dat het iets suggereert wat niet helemaal klopt. Ook RVS kan namelijk wel wat roesten, ook al oxideert het praktisch niet. Maar daarom hebben we het toch liever over roestvast staal.
Eerst even technisch worden
Over RVS valt veel te vertellen. Heb je gegoogeld op de zoekwoorden: wat is RVS? Dan ben je wellicht op zoek naar technische informatie. Dus laten we daarmee beginnen. Ben je daarin niet geïnteresseerd? Lekker overslaan, die alinea’s. Want natuurlijk vertellen we ook nog wat over de vele mogelijkheden die RVS biedt om mee te werken. Onder meer om huis en tuin te voorzien van unieke designelementen, zoals HTI-RVS die maakt in haar eigen werkplaats in Ede.
Wat is staal?
Goede vraag om mee te beginnen, voor we het gaan hebben over roestvast staal. Staal is voornamelijk een legering, een mengsel van twee stoffen: ijzer en koolstof. Door er andere stoffen aan toe te voegen (onder andere chroom, silicium, fosfor, mangaan, vanadium) in wisselende percentages, kun je bepaalde eigenschappen van het staal verbeteren. Afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken kun je het bijvoorbeeld versterken, slijtvaster maken of corrosiebestendiger.
Wat is RVS? De topper onder de staalsoorten!
Misschien wel het belangrijkste antwoord op de vraag wat is RVS: de topper onder de staalsoorten. Het bevat meer dan 5% extra elementen en wordt daarom hooggelegeerd genoemd. In goed Nederlands: materiaal van de allerhoogste kwaliteit. De samenstellingen van die legeringen zorgen voor variatie in het aanbod. Er zijn diverse soorten RVS met elk andere, typerende eigenschappen. Maar corrosiebestendigheid speelt altijd wel een hoofdrol.
‘RVS leent zich ervoor om prachtige dingen mee te maken. Met HTI-RVS zitten we in de hoek van de designproducten, handmatig maatwerk van hoge kwaliteit. Maar ook kunnen we er bijvoorbeeld mooi gladde producten mee maken die je makkelijk en hygiënisch schoon moet kunnen maken. Denk aan een aanrechtblad. Functioneel én fraai. Daar zijn we uniek in. Dit is dus een heel andere branche dan de staal- en constructiebedrijven, waarmee roestvaststaal nogal eens wordt geassocieerd.’
Eddie van Ruler, eigenaar HTI-RVS
Soorten RVS
Wist u eigenlijk dat er tal van soorten RVS zijn? In de metallurgie (de leer die onder meer de samenstellingen van metaal en legeringen bestudeert) worden er drie onderscheiden:
- Austenitisch RVS
- Ferritisch RVS
- Martensitisch RVS.
Klinkt gewichtig en geleerd. Gauw weer vergeten, dus. Behalve die eerste. Want de meest voorkomende en bekendste RVS-soorten zijn zogenoemde austenieten: de kwaliteiten 3.04 en 3.16. Daarmee werkt ook HTI-RVS, omdat er in elk geval ijzer, chroom, nikkel en koolstof in is verwerkt. Vier belangrijke legeringselementen die garant staan voor prachtige, duurzame producten. Chroom zorgt er bijvoorbeeld voor dat het materiaal corrosievast is; koolstof maakt het hard.
Wat is RVS 3.04?
RVS 304 is een zware legering die ook prima weersbestendig is. Het is dus een fabeltje dat je dit materiaal alleen binnen kunt gebruiken. De legering is prima geschikt om er bijvoorbeeld een tuintafel van te maken. Of een balustrade voor uw balkon. Standaard werken we voor producten binnen én buiten met RVS 3.04. Hoge corrosiebestendigheid gegarandeerd. Vooral als er periodiek ook netjes wordt onderhouden, ook al hoeft dat niet zo heel vaak.
Wat is RVS 3.16?
RVS 3.16 is van nog hogere kwaliteit dan RVS 3.04 en passen we toe als de omstandigheden buiten het vereisen. Denk aan een zwembadtrapje dat in aanraking komt met chloorwater. Aan een balustrade rond het aan zee gelegen terras, die het risico loopt te worden aangetast door zout. Maar ook aan producten die buiten staan onder de rook van een vliegveld of in de buurt van zware industrie. Het is dus zaak om goed te kijken of elementen gemaakt van RVS bloot zullen worden gesteld aan zoute of zure milieus.
Voordelen van RVS
We noemen de belangrijkste:
- Goed te bewerken (snijden, buigen, lassen, draaien, frezen)
- Het materiaal matcht met praktisch elk interieur
- Toegepast in bijvoorbeeld (groot)keukens en laboratoria: hygiënisch en makkelijk te reinigen
- Bestand tegen weer en wind
- Onderhoudsvriendelijk
- Duurzaam: goed beschermd tegen oxideren gaat het lang mee
- Recyclebaar. RVS-producten kunnen worden omgesmolten en opnieuw gebruikt.
Waarvoor wordt RVS gebruikt?
Tja, waarvoor wordt het eigenlijk niet gebruikt? Dit veelzijdige materiaal leent zich onder meer voor een RVS trapleuning – RVS balustrade – RVS tafel – RVS salontafel – RVS tafelpoten – RVS tafelonderstel – RVS tuintafel – RVS kapstok – RVS werkblad – RVS wasbak – RVS spoelbak – RVS keukenblad – RVS plantenbakken. Allemaal maatwerk. Naar ons of uw eigen ontwerp.
En hoe wilt u de afwerking?
Zegt u het maar. De keus is aan u. Niet alleen als het erom gaat wat we voor moois voor u mogen maken. Maar hoe wilt u het hebben afgewerkt?
- Geslepen, mogelijk in verschillende structuren
- Brut (onbehandeld, ruw)
- Geborsteld (een wat grovere korrel)
- Gepolijst (denk aan een spiegel).
En nu?
Genoeg om over na te denken. We startten dit verhaal met de vraag: wat is RVS? Hopelijk hebben we die naar tevredenheid beantwoord. Zo niet: u weet ons te vinden. neem gerust contact op.
Ga terug naar het overzicht