HTI-RVS Ede

Kan roestvrij staal roesten?

×
Ga terug naar het overzicht

Op het eerste gezicht een wat merkwaardige vraag: kan roestvrij staal roesten? Het woord roestvrij zegt toch alles, zou je denken. Maar het is een fabeltje dat RVS niet kan roesten. Het antwoord luidt dus: ja. Roestvrij staal kan wel degelijk roesten.

Roestvrij staal en taal

Dat is gek. Want waarom heet het dan roestvrij? Dat betekent toch: vrij van roest? Net als in suikervrij (geen suiker), of gifvrij (zonder gif)? Nee. In deze samenstelling betekent het woorddeel – vrij: bestand tegen. RVS is dus bestand tegen roest, kan er goed tegen. Maar dat wil niet zeggen dat het gegarandeerd nooit zal roesten, ook al zal dat niet zo snel gebeuren. Wie goed tegen de zon kan, verbrandt immers ook wel eens een keertje?

Over roest, corrosie en oxideren

Voor we antwoord geven op de vraag: ‘Waarom kan roestvrij staal roesten?’, eerst even een paar begrippen op een rijtje. Roest is een vorm van corrosie: een aantasting van materiaal door een chemische reactie met de omgeving. Zo gaat ijzer dat in contact komt met water en zuurstof roesten. Dat proces heet oxidatie. Het resultaat is op den duur een roodbruin bergje schilfers en poeder.

Waarom kan RVS roesten?

Het antwoord op de vraag: ‘Waarom kan roestvrij staal roesten?’ is dus simpelweg: omdat er ijzer in zit. En ijzer is nu eenmaal vatbaar voor oxidatie, roestvorming.

Wat is RVS?

Goede vraag: wat is RVS eigenlijk? Roestvrij (of roestvast) staal is een legering, een verbinding van twee of meer metalen. RVS bestaat uit een mengsel van ijzer, nikkel, koolstof en chroom. Elk bestanddeel voegt een bepaalde eigenschap toe aan de legering. Zo zorgt ijzer voor hardheid van RVS, en chroom voor glans en bescherming. Dankzij koolstof zijn bijvoorbeeld messen van roestvrij staal sterk en scherp, en kunnen ze worden geslepen.

Risico op roest beperken

Helaas heeft koolstof ook een minpunt: het zorgt ervoor dat staal snel roest. Producenten van RVS spelen dan ook met de verhoudingen tussen de verschillende elementen om het optimum tussen de gewenste eigenschappen te vinden. Om het risico op roest of verkleuring te beperken, maakt koolstof vaak niet meer dan 1,5% van de legering uit. En speelt chroom letterlijk en figuurlijk  een glansrol. Want door zo’n 11 tot 13% chroom toe te voegen, wordt de kans op roesten flink verkleind.

Chroom beschermt tegen roest

En dat is eigenlijk merkwaardig, want chroom oxideert nog makkelijker dan ijzer. Maar wel met een totaal ander effect. Waar ijzer verzwakt raakt door roest, versterkt chroomoxide juist door een hard, ondoordringbaar buitenlaagje te creëren. Hiermee beschermt chroom het roestvrij staal tegen agressieve invloeden van buitenaf, zoals zoute zeelucht of zure regen. Of bijvoorbeeld chloor of chemicaliën, bij gebruik van RVS in een laboratorium.

Beschadiging voorkomen

Voorwaarde voor die beschermende werking van chroom in roestvrij staal is dat het niet te veel wordt beschadigd. Bij een kleine kras herstelt het zich vanzelf. Maar in geval van een grotere schade krijgen zuurstof en water vrij spel en verliest de chroomlaag zijn beschermende werking. Hoe zie je dat dat gebeurt? Aan de buitenkant verschijnen namelijk niet de typerende roodbruine plekken en vlekken. Hooguit zie je wat doffe plekken en verliest het RVS iets van zijn glans.

Maar vanbinnen doet roest ondertussen bijna onopgemerkt zijn vernietigende werk en verzwakt de constructie. Gelukkig is RVS keihard en beschadigt dus niet snel. Maar die onzichtbaarheid van het roestproces is mogelijk de reden dat de vraag ‘Kan RVS roesten?’ toch nog vaak ontkennend wordt beantwoord. U weet nu wel beter.

Vliegroest

Voor de volledigheid noemen we nog één vorm van roest die wel degelijk ruwe, roodbruine plekken op roestvrij staal kan veroorzaken: vliegroest. Dit wordt veroorzaakt door roestdeeltjes van buiten, die bijna letterlijk komen aanvliegen. Meegevoerd door wind en regen, en afkomstig van roestige voorwerpen in de nabije omgeving, zoals machines. Ze tasten bijvoorbeeld deurbeslag van roestvrij staal aan.

Onderhoud en reiniging

Voor jarenlang plezier van uw RVS producten zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. U kunt ze bestellen bij HTI-RVS. Met name schoonhouden is hier het toverwoord. Daarmee voorkom je veel roestvorming. Vooral in (poreuze) lasnaden hoopt vuil zich snel op en vormt daarmee een ideale voedingsbodem voor roest. Een belangrijke reden voor de vakmensen van HTI-RVS om – waar het ook maar even kan – naadloos te werken. Voor het overige is RVS onderhoudsarm. Ideaal!

Hoogwaardig RVS (kwaliteit 3.04 en 3.16)

We draaien er niet omheen. Kan RVS roesten? Ja, dat kan dus. Maar in de praktijk zal het niet gauw gebeuren. Zeker niet met de hoogwaardige kwaliteit roestvrij staal die we bij HTI-RVS verwerken. Bij gebruik in keuken en laboratorium praktisch en hygiënisch. Roestvrij staal blijft prachtig materiaal voor toepassing binnen én buiten. Onze producten zijn stuk voor stuk oogstrelende blikvangers die langdurig mooi blijven en waar u gegarandeerd vele jaren plezier van hebt.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen je voor

Klantervaringen

Mooi en vakkundig maatwerk. Eddie denkt goed mee en is de uitdaging aangegaan om ons aanrechtblad nog mooier te maken dan we zelf hadden bedacht! Dank je wel.

– Arjan Simons

Experts in RVS maatwerk! Balustrades, vloerluiken, trappen, allemaal met oog voor detail gefabriceerd en gemonteerd door vakmensen.

– Richard Fielt

De mensen van HTI hebben een práchtige trapleuning voor ons gemaakt…echt vakmanschap, met aandacht gemaakt, mooi strak. Wij zijn erg blij

– Thea Poesie